Aluepolitiikkaa uudessa valossa

Aluepolitiikkaa uudessa valossa

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan sitä seuranneine pakotteineen nostaa suomalaisen aluepolitiikan akuuttiin valokeilaan: Itä-Suomen elinkeinoelämän toimintaympäristö muuttui kertaheitolla, eikä tilanne tule paranemaan pitkään aikaan – ehkä vuosikymmeniin.”

Yllä olevat rivit eivät ole turpeeseen sidotun kepulaisen maajussin kynästä, Ne on kirjoittanut blogissaan Suomenmaa-lehdessä (23.5.) helsinkiläinen tohtori Pekka Sauri, joka tunnetaan vihreänä poliitikkona ja Helsingin entisenä apulaispormestarina.

Saurin tavoin monet muut ajattelevat suomalaiset ovat heränneet kovaan todellisuuteen, jonka itäinen Suomi on tämän vuoden aikana kohdannut. Ennestään heikko aluekehitys sai rutkasti lisää alakierrettä, kun Venäjä katkoi suhteet länteen hyökkäämällä helmikuussa Ukrainaan.

Itä-Suomen ongelmia ei ratkota ensimmäistä kertaa. Muistettavimpia on Paavo Lipposen kakkoshallituksen Itä- ja Pohjois-Suomi -ohjelma, jonka tulokset jäivät valitettavan vähäisiksi.

Nyt on tilanne oleellisesti heikompi kuin Lipposen aikoina. Itä-Suomen kurja kehitys on saanut jatkua ilman, että siihen on haluttu tai pysytty puuttumaan.

Edessä on siis entistä tuimempi taisto. Keskustan puheenjohtajan valtiovarainministeri Annika Saarikon puoluekokouksessa Lappeenrannassa esiin nostamat erityistalousalueet toisivat verokannustimia vauhdittamaan itäisen Suomen kehitystä. Vähempi tuskin tehoaa.

Kun viime vuonna tein omaa puoluevalintaani, olivat loppusuoralla yrittäjyyteen ja markkinatalouteen suopeasti suhtatuvat keskusta ja kokoomus. Valitsin lopulta keskustan, koska se ymmärtää kehä kolmosen ulkopuolista Suomea parhaiten.

Valintani osoitti oikeaksi se, ettei kokoomuksesta ole kuulunut myötämieltä Itä-Suomen vaikeuksia kohtaan. Mäntyharjulaisen varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen ensireaktiot erityistalousalueisiin eivät olleet rohkaisevia.

Puusilmäiselle keskittämiselle on saatava loppu. Toivottavasti myös Häkkäsen kalupakista löytyy keinoja helpottaa oman maakunnan ja Kaakkois-Suomen asukkaiden elämää.

Tapio Honkamaa (kesk)
aluevaltuutettu
eduskuntavaaliehdokas
Mikkeli

Kirjoitus julkaistu 26.6.2022 useissa alueen maakunta- ja paikallislehdissä

Jaa artikkeli

Kommentit (0)