Kasvun ja turvallisuuden eväät
.jpeg)
Kasvuun ja turvallisuuteen pureutuneessa seminaarissa oltiin 10. tammikuuta olennaisen äärellä. Suomi, Etelä-Savo ja Mikkeli pärjäävät erinomaisesti ja menestyvät myrskyissäkin vahvuuksillaan, jotka tosin on osattava tunnistaa ja joita on yksissä tuumin osattava entisestään parantaa.
Suomen ja Savon kasvumahdollisuuksia peilannut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti, että meneillään olevat kriisit valitettavasti korostuvat Etelä-Savon kaltaisessa maakunnassa. Esimerkiksi Ukrainan sota ja inflaatio heijastuvat monin tavoin työllistäjiin eli yrityksiin. Yrittäjyyteen kohdistuu lisäksi monia käytännön investointijarruja.
- Pienten työnantajayritysten määrä laskee ja yksinyrittäjien määrä nousee. Todellisuudessa moni yksinyrittäjä toimii verkostoissa välttääkseen esimerkiksi työnantajariskia. Kuitenkin jokainen iso yritys on joskus ollut pieni, muistutti Pentikäinen.
Pentikäisen mielestä totuuden aika on tullut. Hän listasikin vaalien jälkeiselle tulevalle hallitukselle ohjelmarakennetta kasvun takaamiseksi. Talouskasvu on käytännössä yritysten kasvun summa, siksi yrittäjyydelle ja reilulle kilpailulle pitää saada lisää tilaa. Työmarkkinat kaipaavat tasapainoa ja joustavuutta, sosiaaliturvan ja verotuksen pitää kannustaa työntekoon ja lisäksi myös ulkomailta tarvitaan työntekijöitä ja opiskelijoita.
Pentikäinen kiinnitti lisäksi huomiota suomalaisen metsänhoidon laatuun. Keskinäiseen riitelyyn ei hänen mielestään ainakaan ole varaa.
- Metsänhoidossa rimaa pitää nostaa, parantamisen varaa on. Jos emme itse pysty tähän, joku muu tulee laittamaan asian kuntoon, tähdensi Pentikäinen.
Innovaatiojohtaja Merja Rehn Metropolia-ammattikorkeakoulun Puhtaat ja kestävät ratkaisut innovaatiokeskittymästä korosti ruokaan ja matkailuun liittyviä ehdottomia eteläsavolaisia vahvuuksia.
- Etelä-Savo on ruoan aarreaitta. On kyse mausta, elämyksistä, paikallisesta kulttuurista ja tarinoista. Kestävän ruokatuotannon tärkeä tekijä on se, että ruoka on lähellä tuotettua.
Rehn muistutti, että Etelä-Savo on itse asiassa ollut ekologisen ajattelun edelläkävijä aina maaherra Uki Voutilaisen ekolääni-ideasta alkaen. Siitä juuresta ovat vahvan paikallisruokakulttuurin ohella peräisin myös esimerkiksi luomuinnostus, Ruralia-instituutti ja luomuinstituutti.
Sekä ruokakulttuurin että matkailun saralla tulisi Rehnin mielestä luottaa kumppanuuksiin, vuorovaikutteisuuteen ja yhteistyöhön. Työtä on rohjettava tehdä hyvällä ammattiylpeydellä. Mainio matkailustrategia on osattava tuoda käytäntöön.
- Loistavia esimerkkejä matkailuun ja Mikkelin seudun mainekuvaan kytkeytyvistä vahvuuksista ovat Mikkelin Musiikkijuhlat, St Michel -ravit sekä Jukurien menestys, luetteli Rehn.
Rehnin mukaan esimerkiksi Mikkelin brändikuva kaipaa kuitenkin selkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Nyt mielikuvat ovat sekalaiset, kun mainoslauseita ja siis myös brändin tunnusmerkkejä vaihdetaan usein.
Turvallisuustilanteen muutosta pohdiskellut kenraaliluutnantti (evp) Sakari Honkamaa katsoi, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 tullut suomalaisille poliitikoille eikä sotilaille yllätyksenä. Honkamaa viittasi muun muassa turvallisuuspoliittisiin selontekoihin viime vuosikymmeniltä.
- Suomessa päättäjät tiesivät varsin hyvin, minkälainen Venäjä on ja mihin se kykenee. Venäjää ei tietenkään selonteoissa perinteisen puolueettomuuspolitiikamme mukaisesti mainita koskaan vihollisena, mutta tarkkailimme sen kykyä.
Ukraina näyttää Honkamaan mukaan nyt olevan sodassa niskan pällä. Sodan toivotusta päättymisestä Honkamaa puhui varovasti. Ukrainan suurin vahvuus on hänen mukaansa vahva taistelutahto. Venäjältä puolestaan alkaa loppua perinteiseen sodankäyntiin tarvittava sotamateriaali.
- Ukraina on ilmaissut, että rauhasta voidaan neuvotella, jos Venäjä vetäytyy kaikilta miehittämiltään ja haltuunsa ottamiltaan alueilta vuoden 1991 rajoille. Putin on taas sanonut, että Venäjä on vallannut alueet ikuisiksi ajoiksi. Yksi mahdollisuus onkin niin sanottu jäätynyt konflikti, jossa varsinaista rauhaa ei saada aikaan, sanoi Honkamaa.
Ratkaisun mahdollisuudet liittyvät Honkamaan mukaan Putinin kuolemaan tai syrjäyttämiseen, tosin Putin on ympäroinyt itsensä vahvalla silovikkien luottojoukolla.
- Joku tekee Venäjällä joskus rauhan Ukrainan kanssa, mutta myönnytyksiä ei Venäjälle pidä antaa. Se olisi liian vahva viesti muille diktaattoreille.
Suomen Nato-hakemus oli Honkamaan mielestä johdonmukaisen kehityksen tulos. Parinkymmenen vuoden pohdinnan jälkeen nyt oli oikea hetki. Mikkeliä Honkamaa kehotti olemaan yhteydessä Maavoimien esikuntaan. Jo nyt esikunnalla on yhteistyötä Naton kanssa, ja lähivuosina kaupunkiin asettuu runsaasti puolustusliiton esikunta-, suunnittelu- ja yhteysupseereja varsinkin Ruotista, Norjasta ja Yhdysvalloista.
- Kansainvälistymisestä on varmasti hyötyä myös turismille, muistutti Honkamaa.
Kommentit (0)