Mikkelin menetetty vuosikymmen

Mikkelin menetetty vuosikymmen

Mikkeli on mahtava kaupunki, mutta hyvin perustein voi puhua menetetystä vuosikymmenestä. Paljon on kaupungissa aherrettu, mutta usko kehitykseen on ollut koetuksella.

Asukasluku on laskenut ja kaupunki velkaantunut, vaikka verot ja maksut on nostettu tappiinsa.

Syypääksi on löydetty väestörakennetta, sotekulujen kasvua ja Venäjää kaikkine sekoiluineen. Totta on, että maailma murjoo, mutta miten olemme itse hoitaneet leiviskäämme?

Nykymenolla velkaisen kaupungin alijäämät kasvavat edelleen lähivuosina, vaikka suuntaa on yritetty kääntää jo vaikka kuinka monta kertaa.  Myös ohjelma kertyneiden alijäämtetty  kattamiseksi on pahasti vaiheessa, vaikka vajoaminen kriisikunnaksi uhkaa vuoden päästä.

Omaisuuden myynnin sijasta nurkat on kaluttu aika puhtaaksi. Uhka on leijunut milloin kaupunginorkesterin, milloin lentokentän yllä. Yhteistyökumppanuuksista karsiminen on riuduttanut teatteria, urheiluseuroja ja yhdistyksiä. Kaupungin elinvoima on kärsinyt.

Kovia ovat kokeneet myös Mikkelin haja-asutusalueet, kun perussuomalaisetkin kääntyivät valtuustossa karsimaan määrärahoja  aluejohtokunnilta ja tiestöltä. Alueiden puolta piti vain keskusta, joka jäi vähemmistöön myös Suomenniemen koulun kohtaloa ratkottaessa.

Nyt Mikkeli on pakkoraossa. Kuvetta on kaivettava ja oikein syvältä, Varat alijäämien kattamiseen on löydettävä vitkuttelematta.

Uskoa tulevaan luo aluekehittämisen guru Timo Aro, jonka mukaan 2020-luvun suuri murros tarjoaa keskisuurille kaupungeille mahdollisuuksia. Niitä tuovat paikkariippumaton työ, uudet hyvinvointialueet, teollisuuden paluu, vihreä siirtymä ja elämänlaadun korostuminen.

Aro toivoo, että valtio osallistuisi taloudellisesti keskisuurten kaupunkien kehittämiseen kuten se osallistuu suurten kaupunkien tukemiseen. Hän toivoo myös, että keskisuuret kaupungit ryhtyvät vahvaan yhteistyöhön.

Peruutuspeiliin on hyvä vilkaista, mutta tuijottamaan ei kannata jäädä. Mikkelin on luotava katse lujasti eteenpäin.

Jaa artikkeli

Kommentit (0)