Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on tehty monia asioita viime vuosina oikein

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on tehty monia asioita viime vuosina oikein

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on tehty monia asioita viime vuosina oikein. Etenkin taloutta ja hallintoa on hoidettu pitkäjänteisesti ja taitavasti.

Tuomiokirkkoseurakunnan tuorein tilinpäätös on vuodelta 2020, jolloin jäsen määrä putosi 810 hengellä. Samalla alittui yksi haamuraja, kun jäsenmäärä painui 39 679:ään.

Vuodesta 2013 jäsenmäärä on pudonnut runsaalla 5000:lla. Tuolloin kirkkoon kuului 81,1 prosenttia mikkeliläistä, mutta vuonna 2020 prosentti oli enää 75,4. Pudotus johtuu alhaisesta syntyvyydestä, muuttotappiosta sekä kirkosta eroamisista.

Jäsenmäärän väheneminen haukkaa verotuloja, joita toissa vuonna kertyi 9,2 miljoonaa euroa. Suurimmillaan kertymä oli vuonna 2015, jolloin se oli 10 miljoonaa euroa.

Tuomiokirkkoseurakunnassa taloutta on hoidettu viisaasti ja ammattimaisesti vaikeudet ennakoiden. Kuluja on sopeutettu ja tyhjentyneitä kiinteistöjä kaupattu. Korjausvelkaa ei ole syntynyt.

Kotini sijaitsee aivan Mikkelin tuomiokirkon vieressä. Vanha, arvokas rakennus kauniine puistoineen on upea naapuri. Rakennuksesta myös pidetään ilahduttavan hyvää huolta, sillä vireillä on iso julkisivuremontti.

Hyvin hoidettu talous takaa, että seurakunta voi pitää palvelut hyvällä tasolla. Hyväksi havaittu linja toivottavasti jatkuu myös marraskuun seurakuntavaalien jälkeen. Ainakin itse kannatan sitä.

Kaikkiko siis hyvin Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa? Ikävä kyllä suureen seurakuntaan mahtuu myös eriseuraisuutta, joka ulospäin voi näyttää riitaisuudelta.

Kirkon suosio suomalaisten ja myös mikkeliläisten parissa on laskussa. Mikkelissäkin on hyvä miettiä, miten yhä useampi kaupunkilainen voisi kiinnostua seurakunnan toiminnasta.

Kuten usein on havaittu, on kirkon sanomalla kysyntää varsinkin kovina aikoina. Toivon, että kirkko toivottaa jokaisen tervetulleeksi kuten minut aikanaan, kun 70-luvulla sain pitkään olla mukana seurakuntanuorten toiminnassa Iisalmessa.

Mielestäni kirkon tulee olla avoin ja suvaitseva kaikille, jotka sen helmaan haluavat tulla. Seurakunnan kaikkia jäseniä tulee kohdella tasavertaisesti ja suvaitsevasti ilman, että asetumme toinen toisemme yläpuolelle. Jokaisen on voitava tuoda mielipiteensä julki pelotta.

Seurakunta tarvitsee aktiivisia luottamushenkilöitä, jota vaikuttavat seuraavat neljä vuotta koko laajan tuomiokirkkoseurakunnan päätöksentekoon. Toivottavasti mikkeliläiset löytävät seurakuntavaaleissa tiensä vaaliuurnalle sankoin joukon.

Tapio Honkamaa
seurakuntavaaliehdokas
keskustan seurakuntaväen valitsijayhdistys
Mikkeli

Jaa artikkeli

Kommentit (0)