Oma osuuspankki on Etelä-Savon etu

Oma osuuspankki on Etelä-Savon etu

Suur-Savon Osuuspankin edustajisto kokoontuu 18. elokuuta historialliseen kokoukseen. Edustajiston jäsenet ratkaisevat, liitetäänkö Etelä-Savon Osuuspankki ja Pohjois-Savon Osuuspankki yhteen.

Jos kummankin pankin edustajistot hyväksyvät fuusioesityksen, aloittaa Savon Osuuspankki toimintansa keväällä 2023. Samalla siirtyy Etelä-Savon oma maakuntapankki peruuttamattomasti historiaan.

Fuusion perusteeksi esitetään pankkien toimintaympäristön muuttuminen, säätelyn määrän lisääntyminen ja kilpailukyky. Asiakkaille luvataan sutjakampaa digipalvelua ja yrityksille suurempia lainoja.

Etelä-Savosta pankkifuusion etuja on vaikea hahmottaa. Mikkelistä käsin se näyttäytyy keskittämisenä, joka vie päätösvaltaa ja hyväpalkkaisia työpaikkoja Kuopioon. 

Suur-Savon Osuuspankin taseeseen on vuosikymmenten aika karttunut 410 miljoonan euron oma pääoma, jonka eteläsavolaiset ovat työllään luoneet. Uskommeko pääomamme naapurin holviin?

Fuusioesitys on kuorrutettu tavalla, joka tekisi sen hyväksymisen Etelä-Savossa helpommaksi. Uuden pankin kotipaikaksi tulisi Mikkeli ja toimitusjohtaja olisi kaksi ensimmäistä vuotta Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen.

Kotipaikalla ei kuitenkaan ole rekisterimerkintää isompaa merkitystä. Kuopion kannalta on tärkeintä, että hallintokonttori sijaitsee kalakukkokaupungissa, jonne myös ykkösjohtajan posti esikuntineen kahden vuoden jälkeen asettuu.

Paikallispankin voimavara on ollut syvä yhteys oman paikkakunnan ihmisiin ja yrityksiin. Yhdistymisen myötä on vaarana, että pankin sitoutuminen omaan alueeseen kärsii. 

Suur-Savon Osuuspankki on vuosien ajan kantanut ryhdikkäästi yhteiskuntavastuutaan. Lasten Hippo-hiihdot varmasti jatkuvat, mutta entä jopa miljoonaluokan sijoitukset Etelä-Savon kehityshankkeisiin? Ovatko ne Kuopiosta katsottuna yhä houkuttelevia?

Edustajistolla on edessään todella iso päätös. Ennen ratkaisua on jokaisen eteläsavolainen edustajiston jäsenen hyvä pohtia, miksi naapurimaakunnan Pohjois-Karjalan Osuuspankki näki hyväksi jäädä pois fuusiosta.

Tapio Honkamaa (kesk)
OP Suur-Savon hallintoneuvoston jäsen 2018­ - 2021

Arto Seppälä (sd)
kunnallisneuvos

Pirkko Valtola (kok)
valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu 8.8.2022 mm. Länsi-Savossa, Itä-Savossa ja Savon Sanomissa

Jaa artikkeli

Kommentit (0)