Suomi ja Etelä-Savo toipuvat työllä

Suomi ja Etelä-Savo toipuvat työllä

Eurooppa ja Suomi siinä mukana elää historiallista käännettä. Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeinen hallitus saa hoidettavakseen valtavan urakan, joka on seurausta osin Venäjän järjettömästä hyökkäyssodasta, osin pandemiasta.

Pelkästään ulkoisia syitä emme voi silti ongelmistamme osoittaa. Olemme myös itse toimillamme saaneet aikaan tilanteen, joka on johtanut vaisuun kasvuun, valtiontalouden alijäämiin ja velkaantumiseen.

Suomesta on ikävä kyllä muodostunut jähmeä ja muutoksiin verkkaisesti taipuva yhteiskunta, joka on lakkoherkkä sekä paikallista sopimista ja muuta joustavuutta kaihtava.

Suomi elättää povellaan työllistymistä ehkäiseviä kannustinloukkuja ja jäyhää byrokratiaa, jossa luvitukset ja valitustiet voivat kestää yli kaiken kohtuuden. Olemme putoamassa muiden Pohjoismaiden vauhdista. 

Selviämme ongelmistamme vain yhdellä keinolla, ja se keino on työ. Kaikki työ on arvokasta, mutta ennen kaikkea tarvitsemme lisää tuottavuutta ja nykyistä korkeamman lisäarvon tuotantoa. Julkisen sektorin tuottavuudessa on paljon parantamista.

Tarvitsemme lisää rahaa tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen. Suomalaisten koulutustaso on valahtanut vaivihkaa Turkin tasolle. Aivan liian monen nuoren mielenterveys horjuu.

Yhtään ei helpota, että nyt moni nuori seilaa peruskoulun läpi oppimatta kunnolla lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan. Peruskoulu vaatii peruskorjauksen.

Vastuunkantajille on kysyntää. Kasvu vaatii yrittäjyyttä edistävää politiikkaa, jossa paikallinen sopiminen vihdoin toteutetaan. Työttömyysturvaa tulee uudistaa siten, että työhön tarttumisesta tulee houkutteleva vaihtoehto. Tarvitsemme nykyistä enemmän työperäistä maahanmuuttoa.

Keskusta ja kokoomus ovat samaa mieltä monista asioista, joista tärkeimpiä on valtiotalouden tasapainottaminen kahden seuraavan hallituskauden aikana. Yhteinen linja löytyy toivottavasti myös maa- ja metsätalouden suurista kysymyksistä.

Kipukohtia on etenkin aluepolitiikassa. Kokoomuksen keskittämistä suosiva linja ei osoita muuttumisen merkkejä. Keskusta taas haluaa pitää koko maan asuttuna, mikä on paitsi inhimillisesti oikein myös turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta välttämätöntä.

Kokoomuksen aluepolitiikan linja näyttäytyy esimerkiksi eteläsavolaisen kansanedustaja Antti Häkkäsen toiminnassa. Missä ovat sanat ja teot kotiseudun hyväksi, kysyy moni eteläsavolainen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Häkkänen on ottanut hyvin näkyvän roolin. Lukuisista lausunnoista huolimatta ei ole tullut selväksi, mitä hän itse ajattelee suomalaisten Leopard-panssarien lähettämisestä Ukrainaan.  Kotipuolessa vaikkapa Mikkelin lentokentän asia ei niinkään pyöri mielen päällä.

Jatkossa Etelä-Savo tarvitsee vahvan edustuksen Arkadianmäelle ja kaikkien kansanedustajiensa täyden tuen.

Tapio Honkamaa (kesk)

aluevaltuutettu

eduskuntavaaliehdokas

Mikkeli

Jaa artikkeli

Kommentit (0)

Jätä kommentti